Ukraińskie barwy zbóż. Барви українських злаків.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2021-06-17 21:29:11

Halyna
Administrator
Skąd: Polska
Dołączył: 2021-05-30
Liczba postów: 55
WWW
WindowsChrome 90.0.4430.212

Chleb wielkanocny

Chleb wielkanocny

Rytualne i tradycyjne wypieki przed Wielkanocą, to wypieki mączne. Najczęściej w Wielki Czwartek w każdym domu gospodyni piecze wielkanocny chlebek (Paska), słodkie ciasto (słodka babka z bakaliami i białą śmietaną na wierzchu) oraz wielkanocne krafiny z bakaliami (często nazywane ślimakami).
Tradycja pieczenia jest ważna dla każdej ukraińskiej gospodyni. Chleb musi być uformowany w warkocz, a na wierzchu ozdabia się go różnymi elementami: figurki, krzyż i symbol Zmartwychwstania Bożego (XB), następnie trafiał do pieca chlebowego. W obecnych czasach, piece chlebowe, to unikaty. Teraz mało kto ma możliwość skorzystania z pieca, więc tradycję unowocześniono i gospodynie pieką ciasto w piekarniku. Podczas wyrabiania ciasta wielkanocnego obowiązuje modlitwa i spokój, nie można krzyczeć, bo mówią, że chleb będzie bez smaku lub spali się w piekarniku. Gospodyni zakłada czyste ubranie a na głowę chusteczkę, wtedy może zacząć ugniatać i formować Paskę. Wielkanocny obiad zawsze zaczynano od chleba. Jest on najważniejszy w koszu wielkanocnym. Paska symbolizuje obecność Boga, czystość i duchową siłę.

82ff04c4b9f2dd9bgen.jpg?t=1626453523

Składniki:
•    700 g mąki
•    30 g drożdży
•    250 g mleka
•    100 g cukru
•    3-4 jajka
•    100 g oleju
•    sól.

Przygotowanie:
W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuścić drożdże, odcedzić, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, a ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem. Gdy ciasto „urośnie” dodać mąkę, jajka, sól, cukier i masło i ugniatać, aż wypadnie z rąk. Następnie przyszłe ciasta wielkanocne należy pozostawić na kolejne 2 godziny w ciepłym miejscu.

3b1c7ecc9f825814gen.jpg?t=1626453495

Następnie ponownie zagnieść ciasto i umieścić w metalowym naczyniu do pieczenia. Wypełnij do połowy, ponieważ ciasto nadal będzie rosło. Następnie możesz ozdobić ciasto różnymi wzorami z resztek ciasta. Ale pamiętaj, aby posmarować ubitym jajkiem, aby było błyszczące. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
laffeplay - skinycsgo - vswarmertrans - dinozaur - hhhhh