Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Chleb wielkanocny
Rytualne i tradycyjne wypieki przed Wielkanocą, to wypieki mączne. Najczęściej w Wielki Czwartek w każdym domu gospodyni piecze wielkanocny chlebek (Paska), słodkie ciasto (słodka babka z bakaliami i białą śmietaną na wierzchu) oraz wielkanocne krafiny z bakaliami (często nazywane ślimakami).
Tradycja pieczenia jest ważna dla każdej ukraińskiej gospodyni. Chleb musi być uformowany w warkocz, a na wierzchu ozdabia się go różnymi elementami: figurki, krzyż i symbol Zmartwychwstania Bożego (XB), następnie trafiał do pieca chlebowego. W obecnych czasach, piece chlebowe, to unikaty. Teraz mało kto ma możliwość skorzystania z pieca, więc tradycję unowocześniono i gospodynie pieką ciasto w piekarniku. Podczas wyrabiania ciasta wielkanocnego obowiązuje modlitwa i spokój, nie można krzyczeć, bo mówią, że chleb będzie bez smaku lub spali się w piekarniku. Gospodyni zakłada czyste ubranie a na głowę chusteczkę, wtedy może zacząć ugniatać i formować Paskę. Wielkanocny obiad zawsze zaczynano od chleba. Jest on najważniejszy w koszu wielkanocnym. Paska symbolizuje obecność Boga, czystość i duchową siłę.
Składniki:
• 700 g mąki
• 30 g drożdży
• 250 g mleka
• 100 g cukru
• 3-4 jajka
• 100 g oleju
• sól.
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuścić drożdże, odcedzić, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, a ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem. Gdy ciasto „urośnie” dodać mąkę, jajka, sól, cukier i masło i ugniatać, aż wypadnie z rąk. Następnie przyszłe ciasta wielkanocne należy pozostawić na kolejne 2 godziny w ciepłym miejscu.
Następnie ponownie zagnieść ciasto i umieścić w metalowym naczyniu do pieczenia. Wypełnij do połowy, ponieważ ciasto nadal będzie rosło. Następnie możesz ozdobić ciasto różnymi wzorami z resztek ciasta. Ale pamiętaj, aby posmarować ubitym jajkiem, aby było błyszczące. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Offline
Strony: 1