Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Великодня паска (класична)
Обрядовою та традиційною випічкою перед Пасхою є випічка із борошна. Найчастіше в Великодний четвер в кожному домі господиня пече пасхалий хліб (паска), солодкий куліч (солодка бабка із сухофруктами та білою поливкою зверху) та пасхальні краффіни ( із сухофруктами, часто кажуть на них равлики).
Традиція випікання є важливою для кожної української господині. Хліб обов’язково має бути сформований в косу, а зверху виробляють різні фігурки, хрустик та символ Божого Воскресіння ХВ (Христос Воскрес), після чого його відправляють в піч. Нажаль піч тепер важко зустріти в домі, тому господині пристосувалися до цього та випікають в духовці. Обов’язковою процедурою під час замішування паски є молитва та спокій, не можна кричати, адже говорять що хліб буде несмачним або згорить в печі. Також господиня повинна була одягнути чистий одяг на хустку, після чого могла приступити до замісу та формування паски.
Освяченим хлібом завжди починали прапезу. Він є найголовнішим в пахальному кошику. Паска символізує присутність Бога, чистоту та силу духовну.
Інгредієнти:
• 700 г борошна
• 30 г дріжджів
• 250 г молока
• 100 г цукру
• 3-4 яйця
• 100 г масла
• сіль.
Приготування:
Дріжджі розчинити у невеликій кількості теплого молока, процідити, додати просіяне борошно та ретельно все вимішати і залишити тісто прикритим у теплому місці. Коли тісто «виросте» до нього додають муку, яйця, сіль, цукор та масло і вимішують, аж поки воно не відставатиме від рук.
Після цього майбутні пасочки потрібно залиши ще на 2 години в теплому місці. Потім знову тісто вимісити та помістити в металеву формочку для випікання. Заповнювати її потрібно на половину, бо тісто ще підніметься. Після цього можна прикрасити пасочку різними візерунками із залишків тіста. Та обов’язково змастити збитим яйцем, щоб була блискучою. Випікати в розігрітій до 220 градусів духовці протягом 25 хвилин.
Offline
Strony: 1