Nie jesteś zalogowany na forum.
Pierniki
Składniki:
• Mąka pszenna 300 g.
• Masło 100 g.
• 100 g cukru
• Miód 4 łyżki
• Jajka 1 szt.
• Kakao 3 łyżeczki
• Mielony imbir 3 łyżeczki
• Cynamon 3 łyżeczki
• Mielony goździk do smaku
• Gałka muszkatołowa do smaku
• Proszek do pieczenia
• Na polewę: 1 białko, cukier puder
Sposób gotowania:
Wlej cukier do pojemnika i dodaj zmiękczone masło i trochę soli. Ubij masło i cukier w blenderze. Gdy masa zmieni kolor na biały, do miski dodaj miód. Włącz mikser i ponownie wymieszaj. W misce z ciastem ubij jedno jajko. Dodaj przyprawy do ciasta. Ponownie zagnieść ciasto. Dodaj kakao do ciasta i ponownie wymieszaj. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do ciasta. Każda nowa porcja mąki jest dodawana do ciasta dopiero po dokładnym wymieszaniu poprzedniej.
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Godzinę później wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj w warstwę nie grubszą niż 1 centymetr i za pomocą foremek wycinaj różne ciasteczka. Jeśli nie masz specjalnych foremek do ciastek, możesz po prostu pokroić ciasto nożem w kwadraty lub użyć szklanki do zrobienia okrągłych ciastek.
Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz nie dłużej niż 10 minut. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Gotowe ciasteczka umieścić na ruszcie i poczekać, aż całkowicie ostygną.
Przygotuj glazurę. W misce wymieszaj cukier puder i jedno białko jajka. Ubij tę masę mikserem. Glazura jest gotowa. Narysuj lukierem na zimnych ciasteczkach, poczekaj, aż lukier trochę wyschnie i podawaj.
Offline