Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Сiasteczka czekoladowe
Składniki:
• Mąka pszenna 130 g
• Kakao 60
• Cukier 150 g.
• Proszek do pieczenia ciasta 15 g.
• Masło 50 g.
• Jajka 2 szt.
• Cukier puder
Sposób gotowania:
W głębokiej misce ubij dwa jajka. Do jajek dodać cukier i cukier waniliowy, wszystko ubij mikserem. W misce dodaj zmiękczone masło do ubitych jaj i ponownie ubij.
Dodaj proszek do pieczenia. Przez sito przesiej kakao do ciasta. W misce z ciastem przesiej mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Powinieneś dostać dość lepkie ciasto, które przyklei się do twoich dłoni. Ciasto przełóż do małego pojemnika, przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę.
Po godzinie ciasto powinno zamarznąć i przypominać konsystencję plasteliny.
Z mrożonego ciasta wyrabiamy kuleczki, zawijamy je w cukier puder i rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasteczka do dobrze nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Wcześniej piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni. Zimne ciasteczka są układane i podawane do stołu.
Offline
Strony: 1