Nie jesteś zalogowany na forum.
Naleśniki
Składniki:
• 150 g mąki
• 350 ml mleka
• 2 jajka
• 2 łyżki stołowe. olej słonecznikowy
• 2 łyżki stołowe. cukier
• 1 szczypta soli
Sposób gotowania:
Mąkę przesiej. W misce wymieszać jajko, sól, cukier, olej roślinny i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkości. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj mleko małymi porcjami i ponownie zamieszaj.
Posmaruj patelnię odrobiną oleju roślinnego i wylej ciasto na patelnię chochlą i rozprowadź na całej powierzchni, przechylając patelnię z boku na bok.
Piecz przez 1 minutę, następnie odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez 1 minutę. Ułóż na talerzu i upiecz pozostałe naleśniki, okresowo smarując patelnię olejem.
OSOBISTE PORADY OD MNIE NA TEMAT NALEŚNIKÓW
• Przesiej mąkę, ciasto będzie bardziej jednorodne
• Nie używaj dużo oleju do smażenia, lepiej wziąć pędzel do nasmarowania patelni lub ręcznika kuchennego (serwetki)
• Daj ciasto trochę odpocząć, tj. Nalegać, około 10 minut
• Aby ciasto miało bardziej nasycony żółty kolor, możesz dodać trochę kurkumy
• Aby uzyskać przyjemny zapach, polecam dodanie do smaku cynamonu lub innych przypraw.
Offline