Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Ciasto Spartak
Na ciasto:
• Mąka pszenna - 300 g
• Cukier - 1 łyżka.
• Miód - 2 łyżki. l.
• Masło - 100 g
• Jajka - 2 szt.
• Soda - 1,5 łyżeczki.
• Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.
• Proszek kakaowy - 4 łyżki. l.
Do kremu:
• Jajka - 2 szt.
• Mąka - 4 łyżki. l.
• Mleko - 200 ml
• Mleko skondensowane - 1 słoik
• Masło - 200 g
Do polewy czekoladowej:
• Ciemna czekolada - 100 g
• Śmietanka (10-15%) - 80 ml
• Do natłuszczania ciast
• Śmietana 10-15%
Ubij jajka z cukrem, dodaj miód i miękkie masło. Umieść mieszaninę na łaźni wodnej i mieszaj trzepaczką przez 7 minut. Dodaj sodę do mieszaniny i mieszaj, aż się spieni.
Mąkę przesiać porcjami, ciągle mieszając. Powinno wyjść miękkie ciasto. Należy go umieścić w lodówce na 1 godzinę, włożyć do torby celofanowej.
Przygotowanie kremu. Ubij jajka w kubku, dodaj mąkę i trochę mleka, dobrze wymieszaj. Stopniowo wlewaj resztę mleka.
Następnie dodaj mleko skondensowane, postaw kubek na ogniu i nie przestając mieszać masy, zaparz śmietanę. Krem powinien okazać się dość gęsty. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, ubij masło w robocie kuchennym, stopniowo wlej do niego cały budyń i ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Ciasto podzielić na 8 części i każdą bardzo cienko rozwałkować na pergaminie.
Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 5 minut. Pokrój ciastka na jeden rozmiar. Zachowaj pokrojone kawałki, aby posypać ciasto. Smaruj każde ciasto kremem.
Ciasta rozłóż po kolei na talerzu, każdą posmaruj kremem i budyniem. Smarujemy również boki ciasta kremem.
Wlej śmietanę do kubka, podgrzej i rozłóż kawałki czekolady. Po minucie czekoladę w śmietanie wymieszaj, aż uzyskasz błyszczącą masę.
Rozprowadź polewę czekoladową na wierzchu i bokach ciasta. Boki ciasta posyp posiekanymi okruchami pozostałymi po krojeniu ciast. Udekoruj „Spartakusa” według uznania i wstaw do lodówki na noc.
Offline
Strony: 1