Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Czółenka z mięsem mielonym
Składniki ciasta:
woda 80 ml
mleko 50 ml
cukier 1 łyżeczka
drożdże suszone ½ łyżeczki
masło 15 gr
sól ½ łyżeczki
mąka pszenna 250 gr
Składniki na nadzienie:
cebula
mięso mielone 250 gr
pomidor
papryka
ser mozzarella
jajka 3 szt.
przyprawy do smaku
zioła
Przygotuj ciasto:
Podgrzej mleko i wodę do temperatury pokojowej, dodaj cukier, drożdże i pozostaw na 15 minut, aby rozpocząć proces fermentacji. Rozpuść masło do płynnej konsystencji i ostudź. Do mieszanki drożdżowej dodać sól i połowę mąki i wymieszać ciasto. Do ciasta wlej roztopione masło i dodaj drugą połowę mąki. Ciasto powinno być elastyczne, następnie należy przenieść je do naczyń, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 60 minut. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć do trzech razy.
Przygotuj nadzienie:
Pokrój cebulę, paprykę i pomidory w drobną kostkę. Dodaj mięso mielone i wymieszaj z warzywami i wybranymi przyprawami.
Tworzenie:
Ciasto podzielić na 3 części. Zetrzyj każdy z kawałków o długości 30 cm i szerokości 20 cm, rozłóż nadzienie na cieście, posyp serem i ubij surowe jajko. Uformuj czółenka i rozprowadź na pergaminie. Piec w 220 stopniach przez 20-30 minut. Podczas serwowania posyp ziołami, jeśli chcesz.
Offline
Strony: 1