Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Pierogi z serem (słone)
Składniki:
• Mąka pszenna 1 kg.
• Ciepła woda 0,5 litra.
• Jajko 2 szt.
• Żółtko 1
• Ser (twarożek) 0,5 kg.
• Sól dla smaku
• Mielony czarny pieprz do smaku
• Masło do smaku
• Śmietana do smaku
Przygotowanie ciasta:
Wsyp przesianą mąkę pszenną do miski, dodaj 2 jajka, trochę soli i wodę o temperaturze pokojowej. Zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne. Po wymieszaniu odstawić.
Przygotowanie farszu:
Twarożek przełożyć do miski, dodać żółtko i sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Modelowanie pierogów:
Zacznijmy tworzyć pierogi. Należy zagnieść ciasto (ciasto powinno być cienkie ale nie prześwitujące), kółka wycisnąć dużą szklanką (150 ml), na gotowe kółko rozłożyć łyżeczkę nadzienia i połączyć na środek(nadać kształt pieróg).
Wrzuć do wrzącej, wstępnie osolonej wody (1 łyżka. ), gotowe pierogi uniosą się w górę (około 15 minut). Wyjąć pierogi z wrzącej wody i wyrzucić do miski. Można dodać masło lub śmietanę, posypać skwarkami.
Offline
Strony: 1