Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Pierogi z mięsem
Składniki:
• 400 g mięsa mielonego \ 200 wieprzowiny i 200 wołowiny
• 1 żarówka średniej wielkości
• czarny pieprz
• Sól
• 1/2 szklanki wody lub mleka
Ciasto wymaga:
• 300 g mąki
• 1 jajko
• szczypta soli
• 1 szklanka wrzącej wody
Sposób przygotowania mięsa mielonego:
Umyj mięso i pokrój na kawałki. Pokrój cebulę.
Obróć mięso i cebulę w maszynce do mięsa i dobrze wymieszaj. Wsyp 1 łyżeczkę soli i dobrą szczyptę pieprzu. Dodaj tyle wody lub mleka, aby farsz nie był gęsty, ale nie za rzadki. Dobrze wymieszać.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Do miski wsyp 1 łyżeczkę soli, zalej szklanką wrzącej wody i dodając mąkę, szybko zagniataj ciasto.
2. Ciasto przełożyć na posypaną mąką deskę. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do dłoni.
3. Pobierz 4 kiełbaski z ciasta i pokrój je na małe kawałki. Okazuje się, że około 15 sztuk. Lekko ugniataj kawałki ciasta, aby stały się okrągłe.
4. Rozwałkuj kawałki ciasta wałkiem do ciasta w kółko. Krążki przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły. Na każdy krążek łożymy trochę mięsa, złóż pierogi na pół i ostrożnie uszczypnij brzegi, połącz uszy. Zagotuj wodę (wybierz dużą patelnię tak, aby pierogi nie wciskać do niego), posolić i włożyć 15 pierogów. Mieszaj tak, aby pierogi nie przykleiły się do dna. Kiedy pierogi wyskoczą do góry, gotuj je przez kolejne 4-5 minut.
5. Przełóż pierogi na talerz, nałóż kawałek masła i posyp ziołami.
Sos: 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego chili.
Offline
Strony: 1