Ukraińskie barwy zbóż. Барви українських злаків.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2021-06-24 21:45:52

Halyna
Administrator
Skąd: Polska
Dołączył: 2021-05-30
Liczba postów: 55
WWW
WindowsChrome 90.0.4430.212

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

070511f28ac0e275gen.jpg

    Składniki:
•    400 g mięsa mielonego \ 200 wieprzowiny i 200 wołowiny
•    1 żarówka średniej wielkości
•    czarny pieprz
•    Sól
•    1/2 szklanki wody lub mleka

       Ciasto wymaga:
•    300 g mąki
•    1 jajko
•    szczypta soli
•    1 szklanka wrzącej wody

      Sposób przygotowania mięsa mielonego:
Umyj mięso i pokrój na kawałki. Pokrój cebulę.
Obróć mięso i cebulę w maszynce do mięsa i dobrze wymieszaj. Wsyp 1 łyżeczkę soli i dobrą szczyptę pieprzu. Dodaj tyle wody lub mleka, aby farsz nie był gęsty, ale nie za rzadki. Dobrze wymieszać.

7bda0781a56116e3gen.jpg

Sposób przygotowania ciasta:
1.    Do miski wsyp 1 łyżeczkę soli, zalej szklanką wrzącej wody i dodając mąkę, szybko zagniataj ciasto.
2.    Ciasto przełożyć na posypaną mąką deskę. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do dłoni.
3.    Pobierz 4 kiełbaski z ciasta i pokrój je na małe kawałki. Okazuje się, że około 15 sztuk. Lekko ugniataj kawałki ciasta, aby stały się okrągłe.
4.    Rozwałkuj kawałki ciasta wałkiem do ciasta w kółko. Krążki przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły. Na każdy krążek łożymy trochę mięsa, złóż pierogi na pół i ostrożnie uszczypnij brzegi, połącz uszy. Zagotuj wodę (wybierz dużą patelnię tak, aby pierogi nie wciskać do niego), posolić i włożyć 15 pierogów. Mieszaj tak, aby pierogi nie przykleiły się do dna. Kiedy pierogi wyskoczą do góry, gotuj je przez kolejne 4-5 minut.
5.    Przełóż pierogi na talerz, nałóż kawałek masła i posyp ziołami.
Sos: 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego chili.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
pssm - skinycsgo - dinozaur - wirtualnahodowlapsowpsiewzgorze - smatowski3