Nie jesteś zalogowany na forum.
Szarlotka
Składniki:
200 g mąki
4 jabłka
4 jajka
100 g cukru
1 saszetka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
30 gramów tłustego jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Ubijaj jajka z cukrem, aż mieszanina stanie się biała, około 4 minut. Później dodaj cukier waniliowy, cynamon i proszek do piekarnika i ubijaj przez kolejne 3 minuty. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkości, dodaj również 30 gramów śmietany lub jogurtu. Jabłka obrać i pokroić w plastry o dowolnej grubości. Naczynie do pieczenia powinno być przykryte papierem do pieczenia. Połóż pokrojone jabłka na dole, wylej ciasto i jabłka na wierzch, czyli powinny wyjść trzy piętra. Piec w 180 stopniach przez 35-45 minut.
Offline