Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Chleb
Składniki:
• 1,5 kg mąki pszennej;
• 25 g świeżych drożdży;
• 50 gr. olej roślinny;
• 1 łyżka. l. sól i cukier.
Sposób gotowania:
Wymieszaj drożdże w 1 litrze. ciepłą wodę, następnie wlej powstały zacier do rondla i dodaj mąkę z olejem roślinnym, cukrem i solą (należy zostawić szklankę mąki). Zagnieść ciasto. Po uformowaniu kulki mieszaj przez około 10 minut. Następnie posmaruj patelnię olejem roślinnym, przenieś do niej ciasto i przykryj pokrywką, pozostaw do wyrośnięcia.
Po zwiększeniu objętości testu omiń go i ugniataj przez kilka minut.
Przygotuj formy do wypieku chleba, smarując je olejem roślinnym. Przełóż do nich ciasto. Możesz ułożyć ciasto na blasze do pieczenia, nadając mu okrągły kształt, wtedy otrzymamy jeden duży okrągły bochenek. Ciasto przykryj foremkami folią i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 ° C, piecz chleb około pół godziny. Gotowe bochenki chłodzi się na desce kuchennej.
Offline
Strony: 1