Ukraińskie barwy zbóż. Барви українських злаків.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2021-06-16 22:54:40

Halyna
Administrator
Skąd: Polska
Dołączył: 2021-05-30
Liczba postów: 55
WWW
WindowsChrome 90.0.4430.212

Pączki

Pączki

Pączki są moim zdaniem jednym z najsmaczniejszych deserów na każdy stół. Deser niedrogi do wykonania, a co najważniejsze pyszny! W tym przepisie zobaczysz tradycyjne pączki, które są przygotowywane na Wigilię w każdej ukraińskiej rodzinie. Istnieje wiele przepisów na pączki i nadzienia do nich. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i słone, ale warto wspomnieć o pączkach z konfiturą różaną. Wykonywały je nasze babcie i prababcie. Płatki róż zbierano i odcinano białą część (aby dżem nie był gorzki), płatki przecierano z cukrem i na ty polegał sekret nadzienia. Wszystko jest dość proste i bardzo smaczne. Moja mama często mówi, że to smak jej dzieciństwa. Pączki są dość popularne nie tylko na Ukrainie, ale także w Polsce, we Włoszech, a nawet w Holandii. Jeśli mówimy o Polsce, możemy powiedzieć, że pączki podane do stołu wigilijnego, to tak jak w Polsce makowiec, czyli żadna Wigilia bez nich nie jest kompletna.

95d79aa1d799b4afgen.jpg?t=1626454109

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 50 g drożdży

  • 250 ml mleka

  • 1 jajko, 4 żółtka

  • 50 g cukru, szczypta soli, proszek

do nadzień: dżem, kakao lub mak (opcjonalnie)
Sposób gotowania:
1. Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę (2 łyżki) i szczyptę cukru i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji.
2. Wlej masę do miski z resztą mąki, dodaj żółtka i rozgnieć jajko z cukrem. Ciasto dobrze zagnieść, aby nie przykleiło się do dłoni i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Następnie rozwałkuj ciasto. Okręgi ścisnąć szklanką, na środku każdego ułożyć nadzienie i przykryć resztą ciasta.
4. Jako nadzienia użyj dżemu, maku lub kakao z cukrem.
5. Ułóż gotowe pączki na posypanej mąką desce szwem do dołu. Pozostaw je na 5-10 minut do wyrośnięcia.
6. Aby usmażyć, weź głębokie naczynie, rozgrzej w nim olej (gdy na dnie pojawią się małe bąbelki, pączki można smażyć). Zanurz 3-4 pączki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
pssm - dinozaur - smatowski3 - dungeoncrusherunity - vswarmertrans