Nie jesteś zalogowany na forum.
Pączki
Pączki są moim zdaniem jednym z najsmaczniejszych deserów na każdy stół. Deser niedrogi do wykonania, a co najważniejsze pyszny! W tym przepisie zobaczysz tradycyjne pączki, które są przygotowywane na Wigilię w każdej ukraińskiej rodzinie. Istnieje wiele przepisów na pączki i nadzienia do nich. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i słone, ale warto wspomnieć o pączkach z konfiturą różaną. Wykonywały je nasze babcie i prababcie. Płatki róż zbierano i odcinano białą część (aby dżem nie był gorzki), płatki przecierano z cukrem i na ty polegał sekret nadzienia. Wszystko jest dość proste i bardzo smaczne. Moja mama często mówi, że to smak jej dzieciństwa. Pączki są dość popularne nie tylko na Ukrainie, ale także w Polsce, we Włoszech, a nawet w Holandii. Jeśli mówimy o Polsce, możemy powiedzieć, że pączki podane do stołu wigilijnego, to tak jak w Polsce makowiec, czyli żadna Wigilia bez nich nie jest kompletna.
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
250 ml mleka
1 jajko, 4 żółtka
50 g cukru, szczypta soli, proszek
do nadzień: dżem, kakao lub mak (opcjonalnie)
Sposób gotowania:
1. Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę (2 łyżki) i szczyptę cukru i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji.
2. Wlej masę do miski z resztą mąki, dodaj żółtka i rozgnieć jajko z cukrem. Ciasto dobrze zagnieść, aby nie przykleiło się do dłoni i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Następnie rozwałkuj ciasto. Okręgi ścisnąć szklanką, na środku każdego ułożyć nadzienie i przykryć resztą ciasta.
4. Jako nadzienia użyj dżemu, maku lub kakao z cukrem.
5. Ułóż gotowe pączki na posypanej mąką desce szwem do dołu. Pozostaw je na 5-10 minut do wyrośnięcia.
6. Aby usmażyć, weź głębokie naczynie, rozgrzej w nim olej (gdy na dnie pojawią się małe bąbelki, pączki można smażyć). Zanurz 3-4 pączki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Offline