Ukraińskie barwy zbóż. Барви українських злаків.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2021-07-19 20:17:06

Halyna
Administrator
Skąd: Polska
Dołączył: 2021-05-30
Liczba postów: 55
WWW
WindowsChrome 91.0.4472.124

Кутя

Кутя

Історія та значення куті для українців

Яке ж значення куті за церковним повір’ям? Кутя це основа до столу на Святвечір. ЇЇ готують із  вареної пшетиці, меду та маку. Пшениця це символ жертви Богові, а мед і мак мають сакральне значення в святій вечері. Мак це символ мученецтва, символ пролитої крові, а мед символ чистоти, любові та Слова Божого. Зерно пшеничне це символ вічного життя, переродження, віра в безсмертя душі та її перевтілення. Саме тому кутя в Україні повязана із традицією поклоніння покійним, колись в давні часи кутю подавали перед всіма релігійними святами віддаючи шану померлим. Без куті не обходилось на жодний Святвечір та напередодні Водохреща (Другий святвечір, Щедрий Святвечір).

Кутя це найголовніша страва на Святвечір. ЇЇ подає до столу господиня, але скуштувати перший повинен господар. Вже з цього виходить, що це не просто страва, а дещо більше. Наші пращури надавали  та наділяли страви особливим значення,  вони не тільки вживали їжу за приначенням але і проводили різні ритуали. Мед і горіхи вважали за символ достатку, тому господиня повинна була зробити „Багату кутю”, щоб в році був великий урожай та плодючість землі. Також господар міг взяти ложку куті та підкинути до стелі, якщо кутя прилипла, значить рік буде врожайний та родючим. Часто в миску під кутю клали колоски пшениці, як оберіг для дому, потім ці колоски зберігали на протязі року. Кутею на Святвечір годували світських тварин, вважалося, що тварини будуть менше хворіти. Обовязковим ритуалом на Святвечір після вечері кутю лишали на цілу ніч щоб душі померлих змогли також прийти і скуштувати кутю, або можна було віднести кутю на цвинтар для предків.

Щодо вибору пшениці для куті тут також ціла історія. В давні часи пшеницю не можна було купити в будь-якому супермаркеті чи магазині. Тому її заздалегіть підготовлювали в домашніх умовах. Для куті вибирали найкращу пшеницю без будь-якого хімічного втручання. Потрібно було висушити зерна в печі протягом доби, так щоб від зерна відійшли лусочки. Висушену пшеницю висипали до ступи та товкли до того часу поки зерно не стане чистим. Після того її провіювали на ситі . Кутя готова до приготування. Але перед тим ніж приступити до варіння, кутю замочували на цілу ніч в холодну воду. Кутя має досить малий термін споживання, оскільки по 24 годинах суміш почне бродити та буде вже не їстівною. Тому господиня старалась розрахувати кутю так щоб вистачило всім і не залишилось багато. В деяких областях України можна зустріти кутю із рису, хоча традиційною є із зерна пшениці.

bec1c21bb0adaae5gen.jpg?t=1626715407


Інгредієнти:

  • 1 скл. пшениці

  • 100 г маку

  • 100 г ізюму

  • 100 г горіхів

  • 100 г халви

  • мед — за смаком

  • дрібка солі

Приготування:
Відмочену пшеницю залийте водою, додайте дрібку солі і відваріть на повільному вогні. До склянки пшениці я додаю 2-2,5 склянки холодної води.
Краще купувати вже готову, облущену і мочену пшеницю, хоча можна підготувати зерно і самотужки.
Поки пшениця вариться, ми запарюємо мак кип’ятком (хвилин на 20), після чого зціджуємо і перетираємо його в макітрі або блендером. Родзинки миємо і також запарюємо гарячою водою на кілька хвилин. Горіхи січемо не надто дрібно — швидше, грубо.
І коли пшениця звариться, додаємо до неї перетертий мак, горіхи, родзинки чи інші сухофрукти, мед. Мед додаємо за смаком, періодично пробуючи на смак. В кінці додаємо до куті ще холодної кип’яченої води і доводимо до такої консистенції, яка нам подобається.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
vswarmertrans - smatowski3 - dinozaur - wirtualnahodowlapsowpsiewzgorze - dungeoncrusherunity