Nie jesteś zalogowany na forum.
Pierożki z gotowanym jajkiem i zieloną cebulką
Składniki:
mąka 150 gr
ciepła woda 1 szklanka
drożdże suszone 5 gr
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 (na ciasto)
jajka 2 (do farszu)
pęczek zielonej cebuli
sól i przyprawy do smaku
Przygotowanie ciasta:
Suche drożdże, wodę, cukier wymieszać i pozostawić na 20 minut do powstania bąbelków. Dodaj mąkę i sól. Zagnieść ciasto, ciasto powinno być elastyczne, ale nie przyklejało się do rąk.
Przygotowanie farszu:
Ugotuj 2 jajka do ugotowania i pokrój na małe kwadraciki? drobno posiekaj zieloną cebulę i wymieszaj z przyprawami do smaku.
Formowanie pierożka:
Bierzemy małą kulkę ciasta i rozprowadzamy ją rękoma, aby zrobić naleśnik. Rozłóż nadzienie na środku i uformuj knedle. Uformowane pierożki przed pieczeniem posmaruj surowym jajkiem.
Piec w 180 stopniach przez 35 minut.
Offline