Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Naleśniki kefirowe
Składniki:
kefir 300 ml
soda 0,5-1 łyżeczka
cukier 1-1,5 łyżki
szczypta soli
mąka 1,5 łyżki (szklanka 200 ml)
Sposób gotowania:
Wymieszaj kefir z sodą, aby utworzyć piankę. Następnie dodaj cukier i sól, ponownie wymieszaj. Stopniowo mieszaj mąkę. Ciasto powinno wyjść gęste i bez grudek. Smaż naleśniki zaraz po wyrobieniu ciasta, aby naleśniki nie straciły swojej świetności!
Wlej olej na rozgrzaną patelnię i od razu zacznij smażyć na średnim ogniu. Wlej ciasto z odległości około 1 cm, smaż do rumianej skórki z obu stron, rozłóż naleśniki na serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Offline
Strony: 1