Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Pierogi z kapustą
Składniki:
• Mąka pszenna 1 kg.
• Ciepła woda 0,5 litra.
• Jajko 2 szt.
• Kapusta 500 gr.
• Cebula 1 szt.
• Sól dla smaku
• Mielony czarny pieprz do smaku
• Masło do smaku
• Śmietana do smaku
• Smalec 100 g (skwarki)
Przygotowanie ciasta:
Wsyp przesianą mąkę pszenną do miski, dodaj 2 jajka, trochę soli i wodę o temperaturze pokojowej. Zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne. Po wymieszaniu odstawić.
Przygotowanie farszu:
Kapustę pokroić nożem na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut do ugotowania (kapusta powinna być miękka), doprawić do smaku.
Modelowanie pierogów:
Zacznijmy tworzyć pierogi. Ciasto należy zagnieść (ciasto powinno być cienkie, ale nie prześwitujące), pokroić nożem w kwadraty, łyżeczką rozprowadzić nadzienie na gotowe kółko i połączyć w kółko (nadać kształt kluski).
Wrzuć do wrzącej, wstępnie osolonej wody (1 łyżka. L.), gotowe pierogi uniosą się w górę (około 15 minut). Wyjąć pierogi z wrzącej wody i wyrzucić do miski. Można dodać masło lub śmietanę, posypać skwarkami.
Offline
Strony: 1