Ukraińskie barwy zbóż. Барви українських злаків.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2021-06-16 23:00:53

Halyna
Administrator
Skąd: Polska
Dołączył: 2021-05-30
Liczba postów: 55
WWW
WindowsChrome 90.0.4430.212

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

35c210b8d24bdd6egen.jpg?t=1626454237

Składniki:
•    Mąka pszenna 1 kg.
•    Ciepła woda 0,5 litra.
•    Jajko 2 szt.
•    Kapusta 500 gr.
•    Cebula 1 szt.
•    Sól dla smaku
•    Mielony czarny pieprz do smaku
•    Masło do smaku
•    Śmietana do smaku
•    Smalec 100 g (skwarki)

Przygotowanie ciasta:
Wsyp przesianą mąkę pszenną do miski, dodaj 2 jajka, trochę soli i wodę o temperaturze pokojowej. Zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne. Po wymieszaniu odstawić.

Przygotowanie farszu:
Kapustę pokroić nożem na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut do ugotowania (kapusta powinna być miękka), doprawić do smaku.

Modelowanie pierogów:
Zacznijmy tworzyć pierogi. Ciasto należy zagnieść (ciasto powinno być cienkie, ale nie prześwitujące), pokroić nożem w kwadraty, łyżeczką rozprowadzić nadzienie na gotowe kółko i połączyć w kółko (nadać kształt kluski).

d3ed6a4a6d07f0b0gen.jpg?t=1626454253

Wrzuć do wrzącej, wstępnie osolonej wody (1 łyżka. L.), gotowe pierogi uniosą się w górę (około 15 minut). Wyjąć pierogi z wrzącej wody i wyrzucić do miski. Można dodać masło lub śmietanę, posypać skwarkami.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum