Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Pierogi ze śledziem
W niektórych regionach zachodniej Ukrainy na Wigilię przygotowuje się pierogi ze śledziem „kreplyky”. Niezwykle dziwne połączenie, ale też bardzo smaczne danie na świąteczny stół.
Składniki:
• Mąka - 2 łyżki.
• Woda - 0,5 łyżki.
• Cebula - 1 szt.
• Śledź - 200 g
• Olej
Sposób gotowania:
Cebulę obrać, drobno pokroić i smażyć na oleju na złoty kolor. Uwolnij śledzie ze skóry i pestek, drobno pokrój. Wymieszaj smażoną cebulę i śledzie(to jest wypełnienie). Z mąki i wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Na każde kółko nałóż nadzienie, układając jak kluski. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie do gotowności. Podawać z oliwą i smażoną cebulą.
Offline
Strony: 1